Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?
Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık rengini ve tonunu tanımlıyor. Uluslararası olarak Kelvin ile ölçülen bu sıcaklık, kısaca K olarak da ifade ediliyor. Bu terimi aydınlatma sektöründe, reklamcılık sektöründe, fotoğrafçılık, filmcilik sektöründe ve yayıncılıkta oldukça sıklıkla görebiliyoruz. En çok dikkat edilen odak noktalardan birisi de budur. Mimarlıkta Kelvin kavramı, mutlak sıfır noktasından başladığı için her noktada değerlendirilebilir. Bu noktayı şu şekilde örneklendirebiliriz:
0 Kelvin ya da -273.15°C
Bu noktadan başlar ve artan sıcaklıklarla birlikte hemen yükselmektedir. Tabi bu yükselmeler ve düşük dereceler renklerdeki sarılıkları da etkilemektedir. Örneğin 2000K ile 3000K arası bir değeri düşünürsek, daha sıcak ve gün ışığı renklerinde bir tona ulaşırken, yüksek Kelvin değerlerine gelince de (örneğin 5000K – 6500K arası) daha soğuk tonlara ulaşmış oluruz ki bu da soğuk bir renk tonunu ifade eder. Mimari çalışmalarda aydınlatma tasarımı, renk uyumuyla oldukça etkilidir ve bu konulardaki ışık çalışmalarını alanında uzman kişilerle yapmakta fayda vardır.
Kelvin’in Mimari Tasarıma Etkisi
Mimaride renk sıcaklığı dediğimiz zaman karşımıza pek çok konu çıkıyor. Yapılacak olan çalışma ne ise, o çalışmaya özel bir ruh katmak ve istediğiniz hissiyatı çok daha etkili şekilde ortaya çıkarmak için bu noktaları değerlendirebilirsiniz. Aydınlatma tasarımı bir proje için belki de alınacak en iyi verimi bizlere sunar. Peki bu durum neleri kapsıyor? Gelin isterseniz biraz da maddeler üzerinde duralım ve Kelvin etkisinin özellikle mimaride renk sıcaklığının etkilerinin üzerinde duralım.
Aydınlatma tasarımında renk sıcaklığı seçimi: Mimarların özellikle bir mekanın atmosferini hikayeleştirmek için aydınlatma tasarımına önem gösterirler. Renk sıcaklığı da burada devreye girer. Daha sıcak ışıklar davetkar ve rahatlatıcı bir ortam yaratırken, soğuk ışıklar ise canlı ve uyanık bir ortam yaratmaktadır. Bunun dengesini iyi bir şekilde organize etmek ise başarılı bir mimarın görevidir diyebiliriz.
Mekanın kullanımına göre renk sıcaklık seçimi: Burada da amaç mekanın nasıl organize edildiği üzerine gitmek oluyor. Renk sıcaklığı mekanın belirlenmesi için oldukça etkili bir yöntem. Bir evin oturma odasından bahsedelim örneğin. Yatak odasının aydınlatması ile oturma odasının aydınlatması aynı ilerlemiyor. Yatak odası için daha sıcak tonlar tercih edilirken oturma odası için biraz daha soğuk tonlar tercih ediliyor.
Dış aydınlatmada renk sıcaklığının rolü: Mimarlar özellikle dış mekan aydınlatması yaparken renk sıcaklığını çok daha dikkat alırlar. Özellikle bina aydınlatmalarında fark edeceğiniz üzere, geceleri daha alternatif ve farklı bir his yaratan binalar için özel bir aydınlatma çalışması yapılmaktadır. Tabi sadece bina olarak düşünmeyin. Mimari yapıların bu anlamdaki etkileri de çok büyüktür.
Mekanlardaki algı boyutu ve renk sıcaklığı: Renk sıcaklığının mekanlardaki boyut algısıyla da doğrudan bir etkisi vardır. Daha sıcak renkler ve daha samimi renkler kucaklayıcı bir his verirken soğuk renkler ise mekanı daha geniş gösterir ve ferah görünmesi için bir alt yapı sunar.
Renk Sıcaklığının Psikolojik Etkileri Nelerdir?
Renklerin psikolojisinin mimari üzerindeki kullanımına ilişkin rehberlik edebilecek bir video. Alt yazılardan Türkçe seçeneğini seçebilirsiniz.
Yapıların planlanmasında mekanları genellikle duvarlar, tavanlar ve döşemeler meydana getiriyor. Bu ögelerin üzerinde kullanılan sıcak ya da soğuk, parlak ya da mat, koyu ya da açık gibi renkler ise mekanları farklı şekilde gösterebiliyor. Buna şöyle bir örnek verebiliriz:
Bu bilgilerin ışığında Kelvin değerinin psikolojik etkileri dahilinde oldukça geniş bir çerçevede çalışma yapılabilir ve renk uyumunun psikolojik etkilerine göz atılabilir. Sitemizde sizler için mimari konularına yer vermeye devam edeceğiz.
Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık rengini ve tonunu tanımlıyor. Uluslararası olarak Kelvin ile ölçülen bu sıcaklık, kısaca K olarak da ifade ediliyor. Bu terimi aydınlatma sektöründe, reklamcılık sektöründe, fotoğrafçılık, filmcilik sektöründe ve yayıncılıkta oldukça sıklıkla görebiliyoruz. En çok dikkat edilen odak noktalardan birisi de budur. Aydınlatma, Kelvin, kelvin nedir, renk sıcaklığı, sıcaklık birimi kelvin, sıcaklık tasarımı, tasarım Mimari Medya